Valikosta

Hotellit Helsingissä

Yli 100 erilaista hotellia

Mitä tehdä Jyväskylässä? 10 ideaa

Jyväsjärven rannalla sijaitseva Jyväskylä tunnetaan etenkin opiskelijakaupunkina, jossa on monia Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Jyväskylässä on kuitenkin paljon nähtävää ja tekemistä!

1. Vieraile Vesilinnan näkötornissa

Upean näköalan kaupunkiin tarjoaa Vesilinnan näkötorni, joka sijaitsee suositulla Harjun ulkoilualueella lähellä keskustaa. Vesiliinnan korkeuksista löytyy ravintola Vesilinna Restaurant, jossa voi nauttia sekä lounasta että a la carte -menun ruokia näköalaa ihaillen. Näkötornin alakerrassa puolestaan sijaitsee Keski-Suomen luontomuseo, jossa viihtyvät myös perheen pienimmät.

2. Ihaile Alvar Aallon suunnittelemaa arkkitehtuuria

Jyväskylässä on eniten koko maailmassa maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon suunnittelemia rakennuskokonaisuuksia. Tunnetuin kokonaisuus on Seminaarinmäen yliopistokampus, jossa kannattaa piipahtaa käymässä. Kaikkein merkittävin on yliopiston päärakennus, mutta kampuslaueella on myös monia muita viehättäviä pienempiä rakennuksia.

3. Ihastele valoja

Jyväskylä tunnetaan Valon kaupunkina, jossa on yli 100 pysyvästi valaistua kohdetta ja monia valoteemaisia tapahtumia vuosittain. Yksi upeasti valaistu kohde on Kuokkalan silta, jota voi ihailla etenkin pimeinä syys- ja talvi-iltoina.

4. Jyväsjärven rantaraitti ja Lutakon satama

Jyväskylä on levittäytynyt Jyväsjärven molemmin puolin, ja sen pääsee ylittämään Kuokkalan siltaa pitkin. Järveä kiertävä rantaraitti on hieno maisemareitti lenkkeilyyn, ja talvella järven jää tarjoaa puitteet luisteluun. Lutakon satama aivan kaupungin sydämessä tarjoaa niin aktiviteetteja, hienoja maisemia sekä kivoja kahviloita ja ravintoloita.

5. Tutustu ydinkeskustaan

Keskustan ytimessä on kävelykatu, jota reunustavat lukuisat liikkeet, kahvilat ja ravintolat. Matkan varrelta löytyy myös ostoskeskus.

6. Vieraile matkakeskuksen alueella

Jyväskylän ydinkeskusta alkaa heti komelta matkakeskukselta. Matkakeskusta vastapäätä on vanha judend-tyylinen rakennus, joka oli ennen harmonikkatehdas, mutta nykyään rakennuksessa toimii ravintola Harmooni. Matkakeskus on niin juna- kuin bussiliikenteen keskus, josta voi matkustaa eri puolille Suomea. Jyväskylästä voi lähteä myös vaikkapa viikonloppureissulle Helsingin kautta Tallinnaan. Laivaliikenne helsinki tallinna -välillä on vilkasta joka päivä.

© K8 via unsplash.com
© K8 via unsplash.com

7. Älä unohda museoita

Jyväskylässä on useita eri museoita taiteesta ja arkkitehtuurista ilmailuhistoriaan. Jyväskylän Taidemuseossa järjestetään vuosittain 3–4 päänäyttelyä, ja esillä on erilaisia kiinnostavia nykytaiteen ja -tieteen ilmiöitä. Alvar Aalto -museo keskittyy tietenkin arkkitehdin elämäntyöhön. Suomen Ilmavoimamuseossa on esillä Suomen ilmavoimien historiaa 1900-luvun alusta nykypäivään saakka. Kulttuurihistoriasta kiinnostuneille löytyy Keski-Suomen Museo, joka toimii Jyväskylän kaupunginmuseona ja Keski-Suomen alueen maakuntamuseona.

8. Herkuttele ravintoloissa

Jyväskylässä on monia mainitsemisen arvoisia ravintoloita, kuten jo yllä esitelty Vesilinna Restaurant, sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa suosittu Pöllöwaari-ravintola. Pöllöwaarissa on tarjolla lähiruokaan keskittyvää fine diningia niin lounas- kuin illallisaikaan. Myös viiniravintolana tunnettu Figaro tarjoaa hienostuneen ravintolakokemuksen. Pikaruoan ystäville löytyy sen sijaan legendaarinen Grilli 21, josta saa tukevia hampurilaisia ja muuta grilliruokaa.

9. Katsasta sympaattiset kahvilat

Käsityöläisleipomo Wilhelmiinan Konditoria sijaitsee upeassa puuraakennuksessa aivan keskustan tuntumassa, ja siellä voi herkutella kakuilla ja leivoksilla. Teen ystäviä ilahduttaa suloinen Teeleidi, jossa voi nauttia laadukkaita teejuomia, ja tiistaista perjantaihin tarjolla on myös perinteinen brittiläinen iltapäivätee herkkuineen. Hienossa 1850-luvulla rakennetussa rakennuksessa sijaitseva The Local Café puolestaan keskittyy kasvis- ja vegaaniherkkuihin, joissa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita.

10. Sporttista tekemistä Laajavuoressa

Laajavuori on talvisin suosittu hiinto- ja laskettelukeskus, ja kesällä siellä viihtyvät etenkin frisbeegolfaajat ja alamäkipyöräilijät. Laajavuoren seikkailupuisto on yksi Pohjoismaiden suurimmista, ja siellä adrenaliinia kaipaavat voivat kokeilla taitojaan köysiradoilla ja -liuissa. Ratoja on kaikenikäisille.

Loe rohkem: